Blogy

Hľadám pravdu: Tréneri pomôžete mi?

20. marca 2024
Karin VravkováAutor článku & Member of Headformers
bool(false)

V rámci našej headformers neustálej snahy posunúť hranice výkonnosti a zlepšiť dynamiku tímu, úzko spolupracujeme s trénermi. Táto spolupráca je kľúčová, či už ide o prácu s konkrétnym tímom alebo o vzdelávanie trénerov v oblasti riadenia ich tímov.

Tréner, ako stredobod tímu, má zásadný vplyv na jeho atmosféru a výkonnosť – a to ako v pozitívnom, tak negatívnom zmysle. Pracuje v prostredí kde vníma tlak od rodičov či vedenia klubu. Okolie tlačí na výsledky a nie vždy ľudí zaujíma to ako sa tím posunul ale či vyhral zápas. Jednou z prvých otázok, ktorú položím trénerovi mládeže, je:

 

"Je pre Vás dôležitejší rozvoj hráčov, alebo výsledky?"

Vážený tréner, vyhlasujete, že vaším primárnym cieľom je rozvoj hráčov. Na začiatku spolupráce a v období keď tím vyhráva zápasy sa snažíte, komunikujete, pýtate sa ma otázky ako si vytvoriť vzťah s hráčom. Vaša snaha porozumieť Vašim hráčom je veľmi sympatická, zaujímate sa o hráčov a snažíte sa ich spoznať.

Ale čo sa zrazu zmení keď situácia nie je ideálna? Jedna, druhá prehra a atmosféra sa zmení. Vaše správanie je fuč. Začnete kričať na deti, ktoré trénujete, rozhadzujete rukami, strácate nervy na zápase, kopete do fľašky. Nerozumiete tomu, že oni Vám nerozumejú.

Po zápase nasleduje kritika bez zmysluplného zamerania. Žiadny individuálny rozhovor, žiadna konštruktívna spätná väzba iba emócie. Očakávate, že týmto nastane zmena a hráčom to “dôjde”.  No táto zmena potrebuje nastať u Vás. Po prehre mi voláte a nadávate na Váš tím ako je mu jedno, že sa prehralo, ako tam nič nefunguje, ako nemáte žiadneho lídra a ako sa všetci opustia keď je nepriaznivý stav. Chcete odo mňa zázračné riešenie lebo “oni” sú chybní.

Čakáte, kým ja preberiem zodpovednosť a poviem Vám čo máte robiť. Častokrát so mnou nesúhlasíte lebo Vám neprikyvujem. Zabúdate, že i keď sú vaši zverenci športovci, sú to stále len ľudia – deti a mladí ľudia, ktorí sa snažia nájsť svoje miesto nielen na ihrisku, ale aj v živote. Vaša úloha ako trénera nie je len učiť ich, ako byť lepšími v športe, ale aj ako byť silnejšími v živote.

To nás vedie k otázke: Je Vaším skutočným záujmom rozvoj hráčov, alebo pán tréner ste zameraný primárne na výsledky?

Kľúčom k úspechu je byť k sebe nemilosrdne úprimný. Často sme voči vlastným postojom a činom slepí. Sme si naozaj vedomí našich pravých cieľov a podľa nich aj konáme?

Preto položím túto otázku každému trénerovi: Zamyslite sa nad tým, čo verejne deklarujete, a potom sa úprimne spýtajte sami seba pred zrkadlom – žijete podľa svojich slov? Ako sa naozaj správate a čo je tou skutočnou hodnotou, ktorá riadi vaše konanie?

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať