Blogy

Ako priviesť svoje dieťa k športovému úspechu

30. septembra 2022
Karin VravkováAutor článku & Member of Headformers
bool(false)

V Headformers pomáhame športovcom, ale aj deťom a ich rodičom, využiť ich plný potenciál. Vieme, že byť rodičom dieťaťa zapojeného do športu nie je vždy jednoduché. Preto vám chceme poskytnúť podporu aj rady overené našimi skúsenosťami a celosvetovým výskumom. Veríme, že naša mentálna príprava vám umožní byť lepším rodičom športovca a pomôže vaše dieťa naviesť k úspechu v športe aj živote.

Šport rozvíja deti nielen fyzicky

Priaznivý vplyv športu na vývoj detí zďaleka nekončí len pri zlepšovaní ich fyzickej kondície. Šport učí napríklad zvládať emócie či úzkosť. Dieťa sa učí komunikovať, rozvíja svoje líderské zručnosti, učí sa podávať výkon pod tlakom. Sú to cenné lekcie, potrebné aj pre život.

Prieskum Aspen Institute z júna 2020 ukázal, že 87,1 % rodičov očakáva, že šport zlepší mentálne zdravie detí, čo je najväčšie očakávanie spomedzi všetkých priaznivých efektov, ktoré športujúce deti môžu dosiahnuť.

Posilnite svoj vzťah

Zapojením vášho dieťaťa do športu môžete sledovať, ako sa učí nové zručnosti, rastie ako športovec aj ako človek. Dáva vám to príležitosť posilniť vzťah rodič-dieťa a zdieľať spoločnú vášeň pre šport a pohyb.

headformers-rozvoj-mentalnych-zrucnosti-so-slovenskym-futbalovym-zvazom_2

Naberanie potrebných zručností

Dôležité je u detí nadobudnutie správnych zručností. 40 % športovcov podľa prieskumov nezvláda mentálnu prípravu pred zápasom. Konzistentne sa venujú len zahrievacej rutine, chýba však pritom mentálna príprava. Deti by mali vedieť nastaviť si očakávania, naučiť sa sústrediť, veriť si, vedieť vizualizovať svoj výkon a zvládať nervozitu pred hrou. Na začiatku je potrebné dobre sa pripraviť na prechod do roly atléta.

Vyhnite sa preťažovaniu detí

Často sa však stáva, že deti vyrastajú v prísnom štruktúrovanom režime, ktorý im neumožňuje voľne hrať sa a neostáva im čas pre seba. Okrem toho, rodičia si v nich projektujú vlastné skúsenosti, zlyhania alebo očakávania. Lenže šport by mal byť aj o radosti z hry. Preto je potrebné myslieť aj na športový zážitok dieťaťa.

O vhodnom dennom režime a rozvrhnutí záujmov detí rozprávala naša športová psychologička Karin Vravková z Headformers aj vo vysielaní Televízie JOJ. Pozrite si celý rozhovor s ňou vo videu nižšie.

Pripravte sa na výzvy rodiča športovca

Byť športovým rodičom však nie je vždy jednoduché. Môže vám to zabrať veľa času, peňazí a síl. To môže mať vplyv na váš osobný, rodinný a pracovný život. Športové súťaže môžu byť stresujúce a môže byť ťažké vedieť, čo povedať a robiť pred, počas či po súťaži. Pripraviť sa na zvládanie výziev vám môže pomôcť aj spolupráca so športovými psychológmi a mentálnymi koučmi Headformers. Zmenu môžete vidieť už po 1 hodine rozhovorov s nami.

Našou mentálnou prípravou vám pomôžeme byť lepším rodičom športovca a urýchlime cestu vášho dieťaťa k úspechu – v športe a živote. Vyberte si program rozvoja a dohodnite si svoju úvodnú konzultáciu, ktorá je zadarmo. 

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať