Blogy

5 mentálnych cvičení na doma

30. septembra 2022
Lukáš ŠtecákAutor článku & Member of Headformers
bool(false)

Mentálny tréning, podobne ako ten fyzický, je o pravidelnosti a posúvaní svojich limitov. Skôr než sa pustíme do konkrétnych tipov, mali by ste zodpovedať jednoduchú otázku.

Ako často trénujete silu alebo techniku potrebnú na dosiahnutie vášho želaného výkonu? 5-krát týždenne? 10-krát týždenne? Myslíte, že by vám to stačilo trénovať raz za mesiac? 

Mozog je ako sval. Je potrebné ho pravidelne trénovať. A tým nemyslím raz za rok. Výhodou mentálneho tréningu je, že ho môžete robiť kdekoľvek. Aj doma. Preto vám dám 5 tipov na každodenné cvičenia pre zlepšenie vašej psychiky.

 

headformers-5-cviceni-na-domaci-mentalny-trening_2

Mindfulness pre otvorenú myseľ

Mindfulness (všímavosť) je jednoduchý tréning mysle, ktorý vám pomôže získať kontrolu nad svojimi myšlienkami, reakciami a správaním. Je to spôsob, ako si uvedomiť prítomný moment, dať bokom predsudky a limitujúce presvedčenia. Keď ste všímaví, dokážete prežívať prítomnosť s otvorenou mysľou, zvedavosťou a s pochopením. Stávate sa zároveň pozorovateľmi a objaviteľmi. Je to mentálne cvičenie na pár minút, vďaka ktorému budete mať jasnejšiu a pokojnejšiu myseľ. 

Benefity tohto cvičenia: redukuje stres, zlepšuje koncentráciu, rozvíja kreativitu, posilňuje zvládanie tlaku

Dýchanie, ktoré dokáže prepojiť myseľ s telom

Dýchanie? Dýchame predsa všetci. Áno, no nie všetci dýchame správne. Len málokto využíva svoj dych ako nástroj či sprievodcu. 

Dýchanie 4-4-4-4 („square breathing“) je typ dychového cvičenia, ktorým môžete presmerovať svoju energiu, prepojiť sa hlbšie s vaším telom, upokojiť svoj nervový systém a znížiť stres vo vašom tele. Tento spôsob dýchania sa dá veľmi jednoducho prepojiť s mindfulness tým, že svoju pozornosť venujete práve vášmu dychu. Ako teda na to? 

Nadýchnite sa na 4 doby –  zadržte dych na 4 doby – vydýchnite na 4 doby – zadržte dych na 4 doby. A znova. Nadýchnite sa na 4 doby – a tak ďalej. Môžete takto dýchať 2, 3, 5 aj 10 minút. Toľko, koľko potrebujete.

 

Odľahčite si hlavu športovým denníkom

Hlava je na to, aby ste rozmýšľali. Nie na to, aby ste v nej držali všetky vaše myšlienky a informácie. Držanie myšlienok v hlave vám totiž preťažuje mozog a aj kvôli tomu sa nemôžete sústrediť na tréning či výkon, ako by ste chceli. Každodenné zapisovanie do denníka vám pomôže vyprázdniť hlavu, uvedomiť si a lepšie spoznať svoje reakcie a príznaky, ktoré vedú k týmto reakciám. Zároveň si dávate možnosť naučiť sa spôsoby, ako týmto stresovým reakciám predchádzať. 

Benefity tohto cvičenia: uvedomenie si skratových reakcií, uvedomenie si pozitívnych reakcií, zvýšenie sebavedomia, zlepšenie mentálneho zdravia

headformers-5-cviceni-na-domaci-mentalny-trening_5

Vizualizácia vám pomôže dosiahnuť optimálny výkon

Prečo by ste mali vizualizovať? Výskumy preukázali, že okrem zvýšenia pravdepodobnosti úspechu vizualizácia zvyšuje sebavedomie, schopnosť sústredenia, ako aj schopnosť športovca dosiahnuť pred súťažou optimálny fyzický a psychologický výkon. Predstavujte si seba, ako sa vám darí plniť svoje úlohy na ihrisku, kurte alebo tam, kde robíte svoj šport. Návod, ako na to, nájdete v našom videu.

Benefity tohto cvičenia: zvyšuje šancu na úspešné prevedenie vašich úloh, redukuje stres, zvyšuje schopnosť koncentrácie, zvýšenie sebavedomia.

Vďačnosť, ktorá zvýši vašu motiváciu

Kritika, kritika a kritika. Zahalená do slov o zlepšovaní sa a posúvaní svojich limitov. Teraz nehovorím o konštruktívnej spätnej väzbe. Ale o kritike bez konkrétneho obsahu. O self-talku, ktorý so sebou vediete. Ako pri každej chybe si nadávate a urážate samých seba. A to môžete zmeniť. Začnite s tým, že si každý večer pred spaním poviete 5 vecí, za ktoré ste v tento deň vďační. Spomeňte si, čo všetko v živote vám pomáha na vašej ceste. Pretože toho nie je málo.

 

headformers-5-cviceni-na-domaci-mentalny-trening_1

Benefity tohto cvičenia: zvyšuje sebavedomie, redukuje tvorbu negatívnych myšlienok, zvyšuje motiváciu

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať