Blogy

Serena Williams a Roger Federer: úspech vďaka mentálnej odolnosti

30. septembra 2022
Lukáš ŠtecákAutor článku & Member of Headformers
bool(false)

Tento rok sa nesie aj v znamení odchodov veľkých športových mien. Plán ukončiť aktívnu športovú kariéru oznámili tenisti Serena Williams aj Roger Federer. Môže to byť príležitosť pozrieť sa na všetko, čo dokázali, ale aj možnosť veľa sa od nich naučiť a zistiť, čo im pomohlo stať sa športovými legendami. V tomto blogu sa bližšie pozrieme na výnimočnú mentálnu odolnosť týchto dvoch ikon nielen vo svete športu.

Serena Williams to vyhrala „na plnej čiare“

Americká tenistka Serena Williams sa vo svetovom rebríčku Tenisovej asociácie žien (WTA) v dvojhre 319 týždňov umiestňovala ako svetová jednotka. Vyhrala 23 grandslamových titulov v dvojhre, čo je najviac zo všetkých hráčov v otvorenej ére a druhé miesto všetkých čias. Čo však zásadným spôsobom prispelo ku všetkým týmto úspechom? Je to mentálna stránka športovca, o ktorej hovorí aj sama Serena a dokonca to v kurze učí iných.

headformersserena-williams-a-roger-federer-uspech-vdaka-mentalnej-odolnosti_4

Tenis je 70 % o mentalite

Tenis je podľa Sereny Williams veľmi fyzický, ale je to aj dôležitá mentálna hra. Jej otec jej vždy hovorieval, že tenis je na 70 % o mentalite. A svoju mentálnu stránku vníma Serena ako svoju výhodu.

„Myslím si, že mojou najväčšou silou ako tenistky je pravdepodobne moja mentálna hra. Áno, podávam dobre. Áno, mám rýchlosť, mám dobrý backhand a forehand. Ale to by nebolo nič, keby som nebola pripravená. Mentálne pripravená hrať každú hru, každý zápas.” Mentálna hra podľa nej môže byť ešte lepšia, keď je v dobrej kondícii fyzická stránka športovca.

 

Mentálna odolnosť posúva hru na úplne inú úroveň

Serena má rada výhry. Užíva si boj. Rada sa zabáva a rada neustále zabáva ľudí. Prijíma však všetky aspekty športu, nielen víťazstvá. Naučila sa užívať si všetky vzostupy, pády a tlaky v jej súťaži. A to do veľkej miery súvisí s jej mentálnou odolnosťou.

Myslí si, že keď sa športovec nebojí, že sa unaví, alebo sa nebude báť toho, či vydrží celý čas, svojou mentalitou môže svoju hru posunúť na úplne inú úroveň.

Vyrovnať sa s výhrou je ľahké, súčasťou každého športu sú však aj prehry. A Williams počas svojej kariéry prehrala veľa tenisových zápasov. Aj to robí s gráciou. Keď prehrala predpokladaný posledný zápas svojej kariéry, po zápase zostala na kurte a poďakovala sa svojej rodine, priateľom a fanúšikom za ich lásku a podporu.

Roger Fereder sa stal pojmom

Naším druhým príkladom hodným nasledovania je Roger Federer. Švajčiarsky tenista, ktorý bol podľa Asociácie tenisových profesionálov (ATP) svetovou jednotkou po dobu 310 týždňov. Vyhral 103 titulov na okruhu ATP v dvojhre, čo je druhý najväčší triumf v histórii.

headformersserena-williams-a-roger-federer-uspech-vdaka-mentalnej-odolnosti_3

Zameranie sa vždy len na ďalší bod

Hovorí sa o ňom ako o „definícii odolnosti“. Obdivuhodná je jeho ochota akceptovať okolnosti počas tenisového zápasu. Potom ich hodí za hlavu a posunie sa vpred so zameraním sa na ďalší bod. Vždy na ďalší bod. To je to, čo ho oddeľuje od všetkých ostatných velikánov. Ďalší bod, ďalšia hra, tréning, opakovanie v posilňovni, jedlo alebo občerstvenie – je všetko, na čom by športovcovi malo záležať.

Sebadisciplína vedie k vyrovnanosti

Urdžať svoje mentálna nastavenie si vyžaduje veľkú disciplínu a tvrdosť na seba samého. Ako povedal: „Snažím sa prinútiť, aby som sa nerozčuľoval a zostal pozitívny, a to je moje najväčšie zlepšenie za všetky tie roky. Pod tlakom vidím veci veľmi jasne.“

Federer je milý k fanúšikom, funkcionárom a spoluhráčom. Je stelesnením vyrovnanosti, hráč elegantných podaní, úderov a backhandov a neporovnateľnej súťaživosti. Serena Williams sa aj vďaka zlepšovaniu mentálnej odolnosti prepracovala k úplnej tenisovej špičke a stal sa z nej vzor v odhodlanosti.

Roger Federer nebol však taký vždy. Na pokojného a uhladeného šampióna dozrel posilnením svojej mysle a pochopením svojich emócií. A tieto vlastnosti sú dnes súčasťou jeho charakteristických znakov. Serena Williams priznáva, že nikdy nie je všetko skvelé a vždy je niečo, s čím sa musí potýkať. Športovec podľa nej musí byť schopný zvládať svoje emócie, pocity, všetko, a pritom dokázať podávať výkon.

Ak chcete mentálnou odolnosťou aj vy posunúť svoju hru na svetovú úroveň, mentálna príprava s Headformers vám pomôže splniť si svoje športové ciele. Vyberte si svoj program rozvoja a dohodnite si s nami bezplatnú úvodnú konzultáciu. Tešíme sa na vás a vaše úspechy.

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať