Blogy

Naučte sa pracovať so svojimi emóciami

22. septembra 2022
Autor článku & Member of Headformers
Headformers - Naučte sa pracovať so svojimi emóciami_1
bool(false)

Naše emócie sú to, kde sa naše myslenie a telo spájajú. Naše myšlienky vyvolávajú emócie, ktoré potom vyvolávajú fyziologické procesy v našom tele, takže emóciu cítime aj v našom tele. Každá emócia je dôležitá a v niečom nás obohacuje.

Emócie majú svoj význam

Ľudia sa často boja negatívnych emócií, ale aj tie majú v našej psychike význam. Napríklad hnev nám naznačuje, že v niečo stojí v ceste a aktivizuje nás na prekonanie prekážok. Strach nás chráni pred nebezpečím. Úzkosť nám hovorí, že niečo nie je v poriadku a v súlade s tým, čo chceme. Smútok zas hovorí o strate, dáva nám čas na spracovanie situácie a podnecuje druhých, aby nás podporili. Dobrá miera stresu nás aktivuje a hovorí nám, že nás čaká niečo dôležité alebo veľké. Radosť nám dobíja energetické rezervy.

Ako zvládnuť silu emócií

Emócie má v našom mozgu na starosti mozgová štruktúra „amygdala“. Amygdala funguje rýchlejšie ako naša logika a jej primárna úloha je nás chrániť pred možnými hrozbami. Má takzvane negative bias – vidí situácie čiernejšie ako sú, aby nás chránila. Hovorí nám, „že to nedáme“, „že na to nemáme“, „že sme nešikovní“. Vďaka tomu, že je rýchlejšia, nás emócie často ovládnu.

Dobrá správa je, že amygdalu vieme „korigovať“ našou vnútornou rečou a racionálnym myslením. Základom je počúvať svoje emócie, nepotláčať ich, ale počúvať, čo sa nám snažia naznačiť a vedieť, ako s nimi ďalej pracovať. Pracujte so svojou vnútornou rečou tak, aby bola vľúdna, konštruktívna a realistická. To vám pomôže zvládnuť silu emócií.

V Headformers vám pomôžeme naučiť sa ovládať emócie a posunieme vás k športovým výkonom. Vyberte si program rozvoja a dohodnite si s nami úvodnú konzultáciu, ktorá je zadarmo.

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Rodič
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Manažér
    Executive
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať