Blogy

Ako sa sústrediť na športový výkon

02. júna 2022
Autor článku & Member of Headformers
NULL

Koncentrácia je pre športový výkon kľúčová

„Musím ostať koncentrovaný až do konca,“ „nebol som koncentrovaný od začiatku,“ „stratili sme koncentráciu a stálo nás to výsledok,“ „nevedel som sa dostať hlavou do tréningu či zápasu.“ Asi to nečítate prvýkrát.

Koncentrácia je jednou z kľúčových psychologických aspektov výkonu – nielen športového. Priamo vplýva na kvalitu nášho tréningu, na rýchlosť a kvalitu nášho rozhodovania vo výkone a na to, ako dobre dokážeme preniesť svoje zručnosti z tréningu do súťaže. Tam, kam smerujeme našu pozornosť, tam pôjde aj naše telo.

V ideálnom prípade sa koncentrujeme len na svoj výkon. V takom stave, keď sme navyše aj optimálne motivovaní, vzniká tzv. stav „flow“. Je to stav maximálnej koncentrácie na výkon, keď nevnímame nič iné, okrem toho, čo sa momentálne deje a čo chceme urobiť. Sme schopní odrezať vonkajšie vplyvy a plne sa ponoriť do výkonu. Existuje pre nás len bazén, ihrisko, lopta, puk či kurt. V takomto stave podávajú športovci, a nielen oni, svoje najlepšie výkony, na hranici svojich možností. Fungujú na akomsi autopilotovi, ktorý ich riadi.

pexels-oliver-sja%cc%83%c2%b6stra%cc%83%c2%b6m-1103833

Je citlivá na vonkajšie vplyvy

Ako je teda vlastne možné, že nie sme v každom výkone takto koncentrovaní? Naša koncentrácia je veľmi citlivá na vonkajšie vplyvy a naše vnútorné rozpoloženie. Klasickými príkladmi „rušiteľov“ koncentrácie je nervozita či stres, pochybnosti o sebe, tlak z okolia, diváci, nepriaznivé podmienky alebo fyzická únava.

Dobré správy sú, že koncentrácia je vedomé zameranie pozornosti. To znamená, že ju dokážeme nasmerovať kam chceme, a hlavne, dokážeme ju trénovať. Podobne ako svaly, zdokonaľuje sa čím viac na nej pracujeme.

Ako sa koncentrovať

Existuje veľmi veľa koncentračných cvičení, ktoré sa dajú využiť. Zmienime sa o nich v ďalších článkoch. Vo všeobecnosti sú dôležité 2 základné spôsoby, ako využiť koncentráciu v svoj prospech.

Sústreďte sa na to, čo dokážete ovplyvniť

Často nám myšlienky ubiehajú k tomu, čo nedokážeme ovplyvniť. Napríklad rozhodnutie trénera, rozhodcu, zlé podmienky, kvalita súpera či diváci. Sú to faktory, ktoré nemáme pod kontrolou a keď sa nám zdá, že „idú proti nám“, často sa na ne fixujeme. Tým sa v nás buduje frustrácia. Čo určite nášmu výkonu neprospieva. Keď sa ocitnete v podobnej situácii, skúste si položiť otázku: Viem to ovplyvniť? Mám to pod kontrolou? Ak áno, skúste to zmeniť v svoj prospech. Ak nie, nebojujte s tým a zamerajte sa na to, čo ovplyvníte – seba, svoj výkon, svoje myšlienky a tým aj svoje emócie.

Sústreďte sa na TU a TERAZ.

Naše myšlienky majú úžasnú schopnosť cestovať v čase. Často nám v hlave vŕta, čo sme mohli urobiť inak alebo máme obavy z budúcnosti. Čo bude, keď nepodám dobrý výkon? Budem musieť znovu čakať na svoju šancu? Prehráme kvôli mojej chybe zápas? Čo mi povie tréner? Bude sa o tom písať v médiách? Toto všetko nám dokáže prejsť hlavou za pár sekúnd a úplne to narušiť našu koncentráciu a to, ako sa cítime.

Ukotvite sa v prítomnosti

Zbaviť sa týchto myšlienok, zahodiť za hlavu čo bolo a nemyslieť na to, čo bude je preto veľmi silná mentálna schopnosť. Akonáhle sa prichytíte, že vaša myseľ sa pohybuje v tom, čo bolo alebo v tom čo ešte len môže byť, ukotvite sa v prítomnosti. Stopnite tieto myšlienky a zamerajte sa čisto len na to, čo sa teraz deje. Aká je vaša úloha teraz? Čo chcete spraviť? Stanovte si jednu činnosť, ktorá je teraz najdôležitejšia a venujte jej svoju maximálnu pozornosť. Choďte ranu za ranou, fiftín za fiftínom, loptu za loptou, meter za metrom.

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Rodič
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Manažér
    Executive
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať