Blogy

Robiť chyby je ľudské aj „športové“

01. júna 2022
Autor článku & Member of Headformers
NULL

Strach zo zlyhania je jedným z najväčších strachov

Jedným z najväčších strachov človeka je strach zo zlyhania. Buduje sa už v detstve, podľa toho ako na náš úspech či zlyhania reagujú tréneri, rodičia alebo iné autority. Toto si neskôr zvnútorníme. Vo všeobecnosti môžeme povedať, že nikto nemá rád, keď zlyhá či keď urobí chybu.

Spájajú sa s tým pocity viny, sklamania, frustrácie, hnevu alebo smútku. Nič príjemné to teda nie je. Nie sme však stroje a robiť chyby je nielen „športové“, ale aj ľudské. Tieto pocity občas zažívame všetci. Existujú však spôsoby, ako sa s chybou či zlyhaním vyrovnať tak, že nás to posunie. Ako na to?

headformers_robit-chyby-je-ludske-aj-sportove-full-width-03

Ako zvládať strach pri výkone

V prípade, že ste pri výkone a aj po chybe potrebujete stále podať výkon, najdôležitejšie je čo najrýchlejšie na chybu zabudnúť.

Ak vám klesne sebavedomie:

1. spomeňte si na činnosti, ktoré vám predtým pri výkone vyšli.

2. skúste sa chytiť jednoduchými činnosťami.

3. akonáhle sa k tomu budete v hlave vracať, povedzte si STOP a zamerajte sa na to, čo je teraz najdôležitejšie (zisk puku, prebratie hráča, dobrý servis, …).

4. myslite na to, čo vo výkone chcete ďalej robiť a nie na to, že už nechcete urobiť ďalšiu chybu. To, na čo budete myslieť, bude vaše telo robiť.

Ako na strach po výkone

Naše sebavedomie a nálada dokážu po nevydarenom výkone ľahko klesnúť. Ako sa s takým pocitom vyrovnať, aby vás to čo najkratšie držalo? V prvom rade je dobré prijať fakt, že nie každý výkon musí byť náš najlepší. Sú dni, kedy to jednoducho nejde. A je to v poriadku. Po horšom výkone neklesla vaša kvalita – ako športovca/trénera/rodiča/človeka. Ak takéto dni využijeme na to, aby sme sa posunuli, môžu byť dokonca v našej kariére dôležitejšie než dni, keď sa nám darí.

Ako teda na to?

1. dobre sa vyspite. Nie nadarmo sa hovorí, že spánok je najlepší liek. V spánku spracovávame emócie, obnovujú sa nám nielen fyzické, ale aj psychické sily. Nasledujúce ráno to potom už nevyzerá tak čierne.

2. nájdite pozitíva. V každom výkone sú pozitíva, na ktorých ide stavať ďalej. Nájdite aspoň 3.

3. pozrite si aj svoje chyby, to, s čím ste neboli spokojní a vyhodnoťte si, ako podobné situácie nabudúce budete riešiť. Nevyčítajte si, neobviňujte sa, neutápajte sa v negatívnych emóciách. Využite to na to, aby ste sa v budúcnosti zlepšili. Povedzte si, čo nabudúce budete robiť inak. Skúste to najbližšie dni zapojiť do svojho tréningu.

4. pozrite si alebo si spomeňte na svoje vydarené výkony z minulosti. Dodá vám to sebavedomie a chuť do ďalšej práce.

5. urobte hrubú čiaru. Zaveďte si pravidlo 24 hodín. 24 hodín trvá úspech či neúspech. Po 24 hodinách už ideme ďalej. Spravte hrubú čiaru za nevydareným výkonom a postavte pred seba nové ciele tréningu.

Buďte sami sebe oporou

Chyby sa dejú a dokážu nám ukázať, čo môžeme zlepšiť. Sú v poriadku a sú normálne. Buďte sami sebe oporou v ťažkých chvíľach. Čo by ste povedali a poradili svojmu kamarátovi, ak by bol v podobnej situácii? Presne to povedzte a spravte aj pre seba. Robiť chyby je ľudské a športové.

Napíšte nám

a dosiahnime
vaše ciele


    Bližšie informácie nájdete v sekcii Ochrana osobných údajov

    Individuálne programy
    Športovec
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Tréner
    ZákladnýPolročnýCeloročný
    Programy pre tímy
    Operatívna podporaDlhodobý rozvoj
    Programy pre kluby a zväzy
    Čiastkový rozvojKomplexný rozvoj
    Úvodná konzultácia zdarma
    Naplánujte si
    úvodnú konzultáciu
    zdarmaNaplánovať